Online mapy

Všechny stezky Via Czechia (varianty pěší, cyklistické, lyžařské a vodácké) jsou zanesené do online map. Celkem se jedná o více než 10.000 km tras. Mapy a gpx soubory lze využít různým způsobem dle preferencí každého uživatele:

1. V tabulce u každé stezky se proklikem u příslušné kilometráže dostanete na navigaci v aplikaci mapy.cz. Takto můžete prohlížet samostatně každou pěší etapu, nebo cyklistické, lyžařské či vodácké úseky. V případě uzavírek cest nebo jiných změn v terénu navigace automaticky naplánuje alternativní cestu – trasa v navigaci tak nutně nemusí zobrazovat skutečnou trasu Via Czechia. Trasy si můžete po přihlášení na mapy.cz uložit na váš profil a případně je upravit dle preferencí.

 

2. Pod tabulkou u každé stezky najdete linky na zobrazení celé stezky (opět na mapy.cz), a to pro pěší, cyklistické, případně lyžařské a vodácké trasy. Například zde je zobrazena celá pěší trasa Centrální stezky.

 

3. Pod tabulkou u každé stezky najdete odkazy na gpx soubory, které lze nahrát do různých navigačních zařízení. To je výhodné pro ty, kteří chtějí zobrazit zákres trasy nehledě na případné aktuální změny v terénu. Gpx soubory aktualizujeme cca 1x ročně.

 

4. Pěší trasy jsou vyznačené přímo na mapy.cz. Barva označení  koresponduje s barvou příslušné turistické značky. Pro zobrazení je třeba mapu více přiblížit.

 

5. Trasy všech stezek (pěší, cyklistické a lyžařské) lze také zobrazit na mapy.cz tak, že do průzkumníka zadáte příslušné klíčové heslo – například “Via Czechia – pěší”.

 

6. Všechny stezky jsou zobrazeny v aplikaci mapujme.cz – zde jsou trasy barevně odlišené a můžete si vyfiltrovat kterou stezku v jaké variantě chcete zobrazit.

 

7. Všechny pěší trasy jsou zaneseny do systému OpenStreetMap (OSM) a zobrazují se tak v dalších aplikacích – například v mapách Garmin, Locusmap, Freemap.sk, Waymarked Trails a mnohé další. Na mapě uvidíte buďto kód příslušného úseku (např. VIA-CZE-101) nebo název úseku. Může se rovněž zobrazovat linka v příslušné barvě stezky, na Locusmap se zobrazuje červeně (dálková trasa). Na mapy.cz se zákrez OSM zobrazuje jen v zahraničních pasážích stezek.

 

8. Všechny trasy najdete v aplikaci Cykloserver.cz – zde jsou trasy vyznačené logem Via Czechia (červené-pěší, fialové-cyklo, modré-lyžařské)

 

9. Pěší trasy jsou zaneseny i do oficiální aplikace Via Czechia, Adventurer: Hory, výlety, túry. Jednotlivé stezky najdete pomocí vyhledávacího pole při zadání “Via Czechia”. Aplikace vám poskytne podrobný přehled důležitých bodů na trase, jako jsou vodní zdroje, přístřešky, tábořiště nebo obchody. Ukáže vám zakončení jednotlivých etap, nabídne možnosti ubytování, předá podrobný popis celé poutní cesty a poradí vám, jak se vybavit. Více na samostatné stránce.